Turist i Paris for første gang

 

Transport til og fra lufthavnen.


Kunstmaler.dk

SEVÆRDIGHEDER I PARIS

Sainte Chapelle

Dette er en gotisk perle, bygget (efter ordre) af Saint-Louis midt i det 13'ende århundrede. Det første man ser, er det høje spir - 75 meter over jorden - når man går gennem den pragtfulde Law Court Gate. Sainte Chapelle er omsluttet af Justitspalæet. Efter at have beundret den nedre del vil du simpelthen tabe vejret over de strålende rosenvinduer fra det 15'ende århundrede i det øvre kapel. Kendere betragter dem som de smukkeste i verden! (Nu ved jeg ikke, om disse såkaldte kendere har set Frederiksborg Slot?). Kapellet var oprindelig bestemt for nære venner af den kongelige familie.

The Law Court
og The Conciergerie

Efter Sainte Chapelle bør du besøge The Law Court. Det var i denne hal, at Louis XIV udtalte den berømte sætning: "Staten, det er mig". Det var også herfra, at revolutions tribunalet krævede aristokraternes hoveder i 1793. Som det lå langs med Seinen, var det engang et vigtigt fængsel, og er samtidig en flot eksempel på 14'ende århundredes arkitektur. Det var her i det ældste fængsel i Paris, at Marie-Antoinette sad, indtil hun blev halshugget under Revolutionen. Følgende bør ses: de pragtfulde gotiske værelser, middelalderlige hall, hvor soldaterne opholdt sig, fange galleriet, museet og Marie-Antoinette's rekonstruerede fangecelle, hvor hun tilbragte 2½ måned.

Place d'Etoiles

Et hurtigt kig på Place d'Etoile ('Stjernepladsen'), formentlig én af de største rundkørsler i verden (i stedet for trafiklys). Sådanne er meget almindelige i Frankrig. Hvis du absolut skal krydse pladsen til fods (en fortrinlig test af dine nerver!), så gå ganske langsomt, lad bilerne passere omkring dig, og for guds skyld (måske mest for din egen skyld) ingen pludselige bevægelser. Nej, selvfølgelig er der ingen fodgængerovergange.

Place de la Concorde

Bygget 1755 og 1775 af Louis XVth's arkitekt Gabriel, i form af en ottekant. Place de la Concorde har altid været stedet for de store begivenheder, fx henrettelsen af Louis XVI. Med obelisken i midten (en gave fra Egypten) tillige med dets statuer og den majestætiske udformning er Place de la Concorde en af de smukkeste pladser i Paris. På den ene side har du det fantastiske perspektiv af den pragfulde avenue, som fører op til Triumfbuen og La Defense, mens du på den anden side har Louvre, Madeleine og Palais-Bourbon.

The Eiffel Tower

Dette er Paris' vartegn! Lige meget, hvor du befinder dig i denne store by, vil du altid være i stand til at se dette enorme tårn. Første gang, du kommer til Paris, vil jeg foreslå, at du tager Metroen til Place Trocadero og oplever tårnet herfra. Det tog i hvert fald vejret fra Birgit og mig. Et godt tidspunkt at komme er hen på eftermiddagen. Første gang vi besøgte stedet, overværede vi et japansk bryllup. Der var ca. 100 gæster fra Japan. Næste gang så vi nogle franske modeller (og de franske piger er ikke specielt grimme) blive filmet til en reklamefilm. Jeg kan selvfølgelig ikke love, at du er lige så heldig, men visse risici må man acceptere, nå man rejser udenlands. Tårnet blev bygget af ingeniør Gustave Eiffel i 1889 til Verdensudstillingen (men også til minde om den franske revolution i 1789). Dette 318.70 meter høje (tidligere 312.27 meter - det var før antennen blev anbragt på toppen) tårn har tre etager eller afsatser. På toppen findes byens radio- and fjernsynssendere. Hver dag hvert år vil du se malere i arbejde. 50 tons maling bruges på 7 år.
Eiffeltårnet var det højeste monument i verden indtil konstruktion af New York's Chrysler Building i 1930. Du har mulighed for at se elevatorens originale hydrauliske system, som leder tankerne tilbage på Jules Verne (faktisk er der en Jules Verne restaurant på 2. etage). Lad os kigge lidt nærmere på Eiffeltårnet. Vær forberedt på at stå i kø i et par timer (med mindre du kommer tidligt på dagen). Man køber billet til enten 1., 2. eller 3. etage. Først tager du én elevator til 1. etage. Så skal du finde den anden elevator, som vil bringe dig til toppen. Husk at imponere dine venner ved at sende dem et postkort fra 1. etage, hvor der er et posthus (kortene bliver stemplet med "Paris Tour Eiffel"). På 3. etage er der en rekonstruktion af Gustave Eiffel's kontor, hvor han havde et møde med Thomas Edison. Udsigten over Paris og dets omgivelser er imponerende. Turen ned kan du sagtens klare til fods. Tag trappen, som befinder sig i ét af tårnets ben.

Musée d'Orsay

Musée d'Orsay var det museum, vi syntes bedst om En af årsagerne er, at man kan se hele museet på én dag - uden at falde om af udmattelse. På dette museum er alle bildende kunstarter repræsenteret.
Orsay banegården, som blev indviet til Verdensudstillingen den 14. juli 1900, var den første parisiske bane som blev elektrificeret. I 1977 blev stationen og det tilhørende hotel omdannet til et museum, viet til kunst fra anden halvdel af det 19. århundrede (1848-1914). Alle museets samlinger kom fra Louvre Museum, Jeu de Paume Museum og National Modern Art Museum. Herunder ser du et par kunstværker fra museet.
Ball at the Moulin de la Galette, Montmartre - 1876, Auguste Renoir.
The Fifer - 1866, Édouard Manet - 1887, Vincent van Gogh.
Self-Portrait - 1887, Vincent van Gogh.

Versailles

I en skov i et marskområde byggede Louis XIV - Solkongen - ét af de største og flotteste slotte i verden. Han gjorde det selvfølgelig ikke egenhændigt men med hjælp af de største franske, hollandske og italienske kunstnere på den tid. Slottet er et symbol på den absolutte magt og er som sådan utrolig rigt udsmykket.
I vores dage anvendes det ofte som residens, når Frankrig har betydningsfulde gæster - så måske få du en invitation en dag. Det ligger kun 30 minutter syd for Paris med RER banen. Før vi gik ind i slottet, spadserede vi rundt i haven - eller skulle jeg sige i parkerne. Udenfor slottet er Orangeriet. Louis havde en orange lund på hjul, så den kunne køres ud og ind af væksthusene afhængig af vejret. En promenade fører fra slottet til Grand Canal - en menneskeskabt sø, hvori der på Louis' tid var et minihav med 9 skibe, inclusive et 32 kanoners krigskib. Frankrigs kongelige plejede at flyde op og ned ad kanalen i venetianske gondoler. Det der slår én mest, er den perfekte geometri, der kendetegner enhver detalje. For en dansker er det mest interessante måske, at Ole Rømer var ingeniør bag mange af springvandene. (Du husker måske, at Ole Rømer som den første beregnede lysets hastighed.) Udover hovedslottet er der Grand Trianon og Petit Trianon, som begge har deres egne jordtilliggender. Det smukt restaurerede Grand Trianon er lige så luxuriøst som hovedslottet, bare meget mindre.

 

Det nærvedliggende Petit Trianon - Marie Antoinette's yndlings residens - er en nyklassisistisk perle (1769). Det blev oprindelig bygget til kongens elskerinde Madame du Barry. På vejen gennem den fortryllende skov passerer vi det hvide elskovstempel (1778) af marmor og dronningens kunstigt anlagte landsby. Hendes lykkeligste dage tilbragte hun i denne landsby under en parasol, mens hun betragtede sine parfumerede får i hendes lille eventyrverden. Hendes verdensfjerne svar på, hvad den sultende befolkning skulle gøre - "lad dem spise kage" - førte til hendes halshugning. Inde i slottet er spejlsalen - ca. 75 meter lang - det mest kendte. Her har mange prominente selskaber har fundet sted. Det var også i denne sal, at Versaille traktaten blev ratificeret i 1919, som afslutning på 1. verdenskrig.