Turist i Paris for første gang

 

Transport til og fra lufthavnen. 


SEVÆRDIGHEDER I PARIS

Montmartre

Et af de smukkeste punkter i det parisiske landskab er Sacre-Coeur (Det hellige Hjerte), en hvid katedral, placeret på toppen af 'bjerget' Montmartre, med udsyn over hele Paris. Kirken blev bygget efter den fransk-tyske krig i 1870-71, hvor mere end 58.000 soldater omkom. Katolikkerne opfattede disse dødsfald som en straf fra Gud, så de ønskede at vise deres anger og frelse de dødes sjæle ved at bygge en kirke. Kirkens præster beder stadig 24 timer hver dag for de døde soldaters sjæle. Kirken blev finansieret ved offentlig indsamling - måske derfor tog det 35 år at færdiggøre kirken. Kirken var færdig i 1914, men på grund af krigen blev den først indviet i 1919. Da vi besøgte Sacre Coeur overværede vi en vidunderlig koncert. Det bedste tidspunkt af dagen er at komme sent om eftermiddagen, når solen er ved at gå ned, og lyset er så pragtfuldt.(Mennesker med mere kunstforstand end jeg påstår, at kirken ligner en vulgær bryllupskage. Tag jer ikke af dem. Jeg synes, at kirken er mere romantisk end vulgær). Udenfor kirken er der en bronce statue af Jeanne d'Arc, Jomfruen af Orlean. Du kan spare dine trætte ben for klatreturen op ad trapper og afsatser ved at tage en 'kabel sporvogn' nedenfor kirken.
Efter at vi var vendt tilbage til Danmark, fik vi at vide, at vi skulle have besøgt Montmartre Kirkegården, hvor så mange berømte mennesker er begravet: P.A. Heiberg (som blev forvist fra Danmark), Berlioz, Offenbach, Heine etc. Alexander Dumas ligger begravet tæt ved sin elskede Marie Duplessis ("Kameliadamen").

Place du Tertre

Montmartre, som ligger højt på det eneste 'bjerg' med udsigt over Paris, har længe været berømt for sine kunstnere. Hvis du absolut vil bestige Montmartre, skal du starte i nærheden af Moulin Rouge. På vejen passerer du 'Lapin Agile' (den rappe kanin), hvor Picasso og Utrillo plejede at komme. Tæt ved Sacre Coeur ligger Place du Tertre; almindeligvis helt dækket med borde og paraplyer ...... og "kunstnere.''
Vent ikke at finde en ny Gauguin her, så skulle du være kommet for 100 år siden. Du finder i det hele taget ikke mange parisere her, men det er bestemt harmløs underholdning.
Dette er stedet, hvor du kommer for at få lavet et portræt af dig selv eller din rejsekammerat. Spadser rundt på det lille torv, som er en gammel rådhusplads, og kig kunstnerne over skulderen, mens de sidder og tegner og maler. Eller tag en drink eller en kop kaffe (vi tog nu en øl) på en af de cafeer, som fylder hele pladsen.

Pont Neuf

Bygget mellem 1578 og 1604 er denne del ældste og mest berømte af alle Paris' broer. Dens navn er forbundet med berømte personer som Henri III og Henri IV, som indviede den i 1603. Dette arkitektoniske masterværk udgøres af et segment på 5 buer og en anden del af 7. Pont Neuf har været populær lige siden, den blev bygget.

Især langs med Seinen finder du et utal af boder, hvor der sælges bøger, magasiner, billeder mv. Det er spændende at bladre i kasserne, hvor man kan finde masser af engelsk litteratur. The English Bookshop (Bookstore?) tæt ved Seinen. Utrolige stabler af bøger. Forretningen var netop sat i stand efter en brand nogle år tidligere.