Turist i Paris for første gang

 

Transport til og fra lufthavnen.


 

Turist i Paris for første gang. Dette er en hjemmeside beregnet til dem der for første gang skal en tur til Paris. Paris, Notre Dame, Champs-Elysees, Arc de Triomphe, louvre, The Pantheon, La Défense,  Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, Arc of Humanity, Grande Arche, Pompidou Centret, Montmartre,  Sacre-Coeur, Place du Tertre, Pont Neuf, Musée d'Orsay,  Vincent van Gogh, Versailles,  The Metro, Sainte Chapelle, The Law Court, The Conciergerie, Place d'Etoiles, Place de la Concorde,  The Eiffel Tower - Eifel tårnet.

Rejsebeskrivelser Paris

Om morgenmad, frokost, aftensmad, vin og øl.

Morgenmad
I Frankrig gøres der sjældent meget ud af morgenmad – "petit déjeuner". Ofte nøjes man med en croissant, et stykke ristet brød eller tilsvarende. Dertil en kop kaffe, enten stærk og sort ("expresso") eller kaffe blandet godt op med varm mælk ("café au lait").

Det samme serveres på hotellerne, dog normalt suppleret med et stykke frisk baguette, juice etc., hvor der naturligvis også er te og eventuelt urtete ("infusion").

Det er hyggeligt at spise morgenmad på cafeer. Der skal man enten bestille, hvad man vil spise, eller også bliver der stillet en kurv frem med croissanter og "pain chocolat". Så afregner man til sidst for, hvad man har spist. En kop kaffe i en fornuftig, skandinavisk størrelse hedder "grand expresso". Ca. 30% billigere ved skranken end ved bordene.

Frokost/aftensmad – Déjeuner/dîner
Dagens store måltid kan enten ligge midt på dagen omkring klokken 13 eller om aftenen, hvor man under alle omstændigheder spiser ved ottetiden. Forskellen på en "menu" og en "formulle" er, at sidstnævnte er mere simpel (ofte to retter) og serveres hurtigere.

Skal det gå rigtigt til, starter man med en aperitif. Det kan være Kir, pastis eller lignende, ledsaget af lidt godt: kiks, oliven, røget skinke etc. Under måltidet står der altid brød på bordet. Menuen består grundlæggende af forret, hovedret, ost og/eller frugt og dessert. Det hele afsluttes normalt med kaffe og eventuelt cognac eller frugtbrændevin. Mellem forret og hovedret kan der optræde en selvstændig fiskeret eller eventuelt pasta, som blev bragt til det franske køkken af italienske bygningsarbejdere i den sene middelalder. Især ved måltider hjemme i familien spises hovedrettens kød og grøntsager ofte hver for sig med kødet først.

På almindelige traditionelle franske restauranter serveres tre retter, hvoraf en eller flere kan være fisk, og hvor man kan vælge ost i stedet for dessert. Det er normalt at bestille kaffe, mens man gemmer cognacen, til man kommer hjem.

Dagens store måltid afbalanceres normalt med et let: en sandwich, en salat eller lignende, men mange spiser stadig flere retter.

Rent kulinarisk har Paris lånt stort set alt fra de forskellige egne i Frankrig, deriblandt efterhånden 400 forskellige oste, som franskmændene med rette er meget stolte af. Den eneste ret, som pariserne kan kalde deres egen, er løgsuppe belagt med smørristede brødtern (croutonner), hvorefter det hele er ostegratineret. Absolut uambitiøst, men hvis råvarerne er friske og gode, smager det godt – ikke mindst som et let måltid på en kold dag med et godt glas hvidvin. Den serveres efterhånden langtfra alle steder, men fx på Au Pied de Cochon.

Drikkevarer
Til måltiderne drikkes vin eller vand. Fransk vin er som bekendt et herligt bekendtskab. Det er en god og seriøs rejseforberedelse hjemmefra at arbejde sig igennem vine fra samtlige franske distrikter, da vinene er inddelt efter disse på vinkortet!

I indkøb er der ikke længere den store prisforskel mellem vin i Danmark og Frankrig. Der findes ekstremt billig vin på hylderne i Paris, men den må være beregnet til at afsyre møbler med. Til gengæld koster champagne omkring det halve, ligesom noget spiritus stadigvæk er billigere. Et godt sted at købe vin og spiritus er i vinkæden Nicolas, der har afdelinger over hele byen, fx på rue St-Louis-en-l’Ile.

På restauranter er forholdet mellem vinens pris og kvalitet til gengæld uden sammenligning bedre end i Danmark. Det er en æressag for restauranterne at have et præsentabelt vinkort, og bestiller man husets vin på kande, bliver man også tit glædeligt overrasket.

Øl drikkes ofte og gerne, men hører ikke med til et traditionelt måltid. Der er betydeligt større smagsforskelle på fransk end på dansk øl. Af de mest udbredte franske ølmærker minder ikke mindst Kronenbourg 1664 om dansk pilsner. Leffe er en meget udbredt maltøl, mens den bedste mørke øl er Pelforth. Pas på på fortovscaféerne i turistområderne: De fleste steder betyder en stor fadøl den normale halve liter (demi litre), men andre steder bliver der stillet en hel liter på bordet.

Vores tur påsken 2006 - Arrondissement opdeling

>>Turist i Paris<<